BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, October 17, 2013

TIBA-TIBA TERFIKIR....

Assalamualaikum....

Lama aku x mengarang, ala-ala poyo semua org rajin nak baca apa aku tulis dalam nie...
TAPI, kalau ada yang baca, terima kasih juta-juta kali...
hehe..

BTW, apa aku nak membebel hari nie adalah satu rasa yang aku dapat tadi... (apa ayat kau?)
Maksud aku, aku ada baca satu blog nie... Apa yang aku boleh kata ialah apa yang dia tulis beri kesan pada aku...
In a way yang aku boleh katakan:
'Adakah aku juga menulis sesuatu yang bermanfaat?'
atau
'Adakah apa yang aku tulis memberi kesan atau memberi inspirasi pada pembaca?'

Kadang-kadang ada mereka yang kongsikan tips hidup..
Cara lipat baju, cara makeup atau contoh paling mudah share resipi masakan...
Blog aku pulak merapu dengan masalah cinta, random stuff about my own life, pakwe, dating.... duh!

Tapi blog yang aku baca tadi, dia kongsikan pengalaman dia dan emaknya didera si bapa durjana...
Aku boleh simpulkan pada semua yang aku memang terlahir kuat menangis...
Dan bila aku baca kisah hidup dia aku menangis dan bersyukur dengan kehidupan aku now...

Kadang-kadang manusia memang suka ambil satu-satu perkara baik yang terjadi dalam hidup for granted...
Punya wang berkoyan, hidup mewah lupa akhirat... Punya ibu dan ayah penyayang namun, hidup meliar ibarat anak buangan...

Apa yang aku cuba katakan kat sini ialah aku sedih..
Ya, aku sedih tapi ketahuilah aku silent reader yang ambil iktibar dari kisah hidup gadis yang selayaknya aku gelar KENTAL!
 Dan aku mendoakan dia dengan bakal suaminya kehidupan yang indah hingga AKHIRAT...
InsyaAllah...

 p/s: Bila tersungkur ke tanah jangan pernah lupa cara untuk bangun semula. Bila mula berlari mengejar awan jangan lupa sakitnya jatuh.... 

Assalamualaikum... :)



Wednesday, September 11, 2013

RINDU..

Assalamualaikum...

Hye, SEBENARNYA SAYA RINDU NAK MENULIS TAPI TAK PUNYA MODAL...

okbye!

Monday, July 22, 2013

MENAHAN LAPAR DAN DAHAGA...

Assalamualaikum! 
Sorry guys lama x menghupdate belog kecintaan..
Bersawang dah haaa.. 
Berdebu! Fuuhhhhhhh!

Semua org pun tahu kita kini sedang menyambut Bulan Ramadhan...

So belum terlambat nak ucapkan!


Semoga kita semua mendapat berkat dan redha Ilahi sepanjang bulan ini..

InsyaAllah..

Adios..

Assalamualaikum... :)

Tuesday, June 25, 2013

BUKAN MAHU AKU...

Assalamualaikum...

---------------------------

Kalau dari awal aku tahu ini yang akan jadi,
Aku akan kata tidak pada perlawaan itu.
Kalau dari awal aku tahu ini yang akan aku rasa,
Aku akan kata tidak pada perlawaan itu.
Kalau dari awal aku tahu kita akan jadi orang asing,
Aku akan kata tidak pada perlawaan itu.

Kalau dari awal aku tahu.

Ya, itu verse yang aku selalu ungkapkan sejak masuk tahun 2013.
Cukup sayu sentiasa dirudung kesedihan dan nasib malang.

Mungkin 2013 bukan satu tahun yang boleh aku kenang dengan senyuman.
Tapi, Allah masih wujudkan keluarga dan teman rapat untuk aku tersenyum setiap hari.
Kerja untuk aku lunaskan agar setiap pagi aku punya tujuan untuk bangun dan mengadap dunia.
Kaki untuk berjalan, tangan untuk memegang, kepala untuk diangguk dan digelengkan.
Masih punya upaya.

Namun, sama, hambar, hati tetap saja tidak puas.
Lantas aku fikir, selembut mana hati yang mampu ditundukkan dengan rasa syukur setinggi gunung?
Aku manusia, perkara itu bukan mustahil namun sukar untuk aku lakukan.

Sampai masa, berjalan pulang ke jalan yang terang.
Namun, jujur hati masih bersisa luka.
Malah, saban hari ia makin parah.
Itu tidak sihat untuk terus menambah angka usia jika diizinkan Tuhan.
Takut pada bayang sendiri, rasa kosong dan hambar.

Semoga waktu gelap ini cepat berlari pergi.
Aku yang asing dalam dunia penuh manusia pelik.
Semoga saja aku sedar dan tunduk syukur.
Alhamdulillah.
Aku masih mampu senyum.

-----------------------------

Assalamualaikum...

Tuesday, June 18, 2013

THIS!


Tuesday, June 11, 2013

UNTUK SAHABAT...

Assalamualaikum..
---------------------------

Tahu tak apa beza perempuan dengan lelaki?
Aku tanya pada dia, kawan yang paling dekat dengan hati...
Kawan yang aku panggil sahabat...
Kawan yang selalu ada...

Aku ketawa sambil balas satu persatu bila dia mula tanya..
Apa?
Perempuan menangis..
Lelaki tak pandai menangis, mereka pendam perasaan...
Sebab tu lelaki lebih mudah kena serangan jantung berbanding perempuan.. 
*FAKTA DARI DR. Iqlil Dhania Mohamad*
Tapi jujurnya aku rasa fakta tersebut logik..

Sikit pesanku untuk dia..
Boleh baca berulang kali kalaupun aku mati nanti...

Lelaki harus menangis kadang-kadang...
Jangan pendam perasaan...
Nampak lemah...
Tapi menangis itu membasuh mental, menyental nurani supaya terus senyum nanti...

Hati perlu kuat...
Ingat kesedihan, kelemahan, kekuatan, kegembiraan...
SEMUANYA adalah pilihan yang kita buat sendiri...

P/S: Semoga kau bertemu matahari di akhir hari nanti... Supaya terus bahagia, tersenyum indah seperti pelangi selepas hujan... 

---------------------------

Assalamualaikum...

 

Tuesday, May 28, 2013

INI PERMAINAN LAMA..

Assalamualaikum!
Hello people...
Hari nie rase nak jawab soalan2 di bawah..
Actually bende tagged2 orang  nie dah lama laaa..
But tadi baru terperasan dalam FB,  so teringin laaa pulak menjawab..
So selamat membaca! :)
--------------------------------

THREE NAMES THAT FRIENDS CALL YOU:
1) Iqi
2) Dhania
3) Iqlil
 
THREE MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE:
1) 22/11/1989 (My Birthday)
2) 11/5/1966 (Mama's Birthday)
3) 21/6/1954 (Baba's Birthday)

THREE THINGS YOU'VE DONE IN THE LAST 30 MINUTES:
1) Telefon Parkroyal Hotel Singapore for room reservation
2) Pau my Boss Kecik RM20 , hehehe!
3) Telling my colleague about pengalaman kat IKIP dulu.. :))

THREE WAYS TO BE HAPPY:
1) Mandi lama-lama..
2) Makan, makan, makan...
3) Bawak kereta laju-laju!

THREE PERSONS YOU MISS:
1) Him..
2) Arwah Maktok.. 
3) Arwah TokAyah..

THREE GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE:
1) ROXY handbag please!
2) Perfume, sebab perfume dah nak habis.... 
3) New shawl...

THREE OF YOUR FAVORITE HOBBIES:  
1) Makan! :D
2) Talking....
3) Listening to music...

THREE PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION LOCALLY:
1) Pulau Sipadan please!
2) Penang.... (aku x penah sampai Penang okay!)
3) Terengganu...

THREE FAVORITE DRINKS:
1) Milo Ice kaw..
2) Tembikai Laici...
3) Fresh orange..

THREE THINGS FOUND IN YOUR BAG:
1) Car keys..
2) Purse..
3) Panty Liner.. hehe! (Girl Stuff laaa)

THREE FAVORITE COLORS:
1) Red
2) Blue
3) Yellow

TOP THREE HANGOUTS:
1) Karaoke box.. :D
2) Movie theater..
3) For now, Dagang Avenue.. hehe!

TOP THREE U LOVE SO MUCH:
people or thing?
1) Family
2) Blackberry
3) Bantal busuk

TOP THREE WHO DO YOU THINK WILL ANSWER THIS SURVEY:
1) Hurmm.. kawan2 blog yang baca post nie maybe.. 
2) Juny..
3) and I will asked Cik Butang to answer this survey too.. (Paksa rela) haha!

TOP THREE "THINGS" SPECIAL TO YOU:
(things only)
1) My Car, beli dengan hasil titik peluh sendiri.. :)
2) Bantal busuk... xde x tido malam wooo...
3) Blackberry...

TOP THREE REASONS YOU ANSWER THIS SURVEY:
1) Cause I'm bored... hehe!
2) I find it fun....
3) Puasa now, mmg lapar dan untuk lupakan sekejap perot yang bunyik2 ni... :)

So itu je laaaaa... :)) 
------------------------------------
Assalamualaikum!


Tuesday, May 21, 2013

TAPI, NAMUN DAN BAGAIMANA...

Assalamualaikum...

---------------------

Lihat dari luar, 
Aku nampak figura sergam.
Dengar guna telinga,
Aku tangkap kata kuat dan yakin.
Faham sisi sendiri,
Aku tahu itu arus kehidupan.

TAPI.

Lihat dari luar,
Aku buta figura kerdil menangis malam.
Dengar guna telinga,
Aku tuli amukan gila minta dilepas.
Faham sisi sendiri,
Aku lupa pakai kasut dia.

NAMUN.

Lihat dari luar,
Aku biar tenggelam semua.
Dengar guna teliga, 
Aku angkat tangan tidak kuasa.
Faham sisi sendiri,
Aku hanya mahu lunas kemahuan diri.

BAGAIMANA.

KALAU lihat dari luar,
Aku nampak dunia realiti.
KALAU dengar guna telinga,
Aku faham sengsara berat.
KALAU faham sisi sendiri,
Aku sambut tangan dia.

TAPI lihat dari luar, 
Aku jelas rabun.
Dengar guna telinga,
Aku tidak tahu apa kisahnya.
NAMUN, faham sisi sendiri,
BAGAIMANA mampu aku ubah semua?

--------------------

Assalamualaikum...

ENGKAU...

Assalamualaikum...

--------------------------

Engkau,
Paling dekat dengan hati.
Paling rapat dengan jantung.

Engkau,
Paling kembang dalam taman.
Paling ceria antara warna.

Engkau,
Paling manis bila senyum.
Paling menonjol bila menyanyi.

Engkau,
Paling ingin aku gapai.
Paling jauh untuk capai.

Engkau,
Paling ingin aku rangkul.
Paling sukar hilang bayang.

Engkau, Ikhlas mahu dekat, mengubah semua persepsi, satu sama jiwa, belai sama angin.

Engkau dambaan hati, Engkau yang di garisan penamat.

------------------------

Assalamualaikum...

Sunday, May 12, 2013

?

Assalamualaikum...

-------------------


-----------------------


Assalamualaikum...

Tuesday, May 7, 2013

WORDLESS WEDNESDAY

Assalamualaikum...

-----------------------

 

--------------------------------

Assalamualaikum...

Thursday, May 2, 2013

GARISAN PENAMAT MANA?

Assalamualaikum...

--------------------------

Wisel berbunyi.
Aku memecut ke depan tanpa menghiraukan yang tertinggal.
Misiku cuma mahu sampai ke penghujung.

Tapi ada suara memanggil di belakang.
Menepuk bahu minta memandang.
Menepuk bahu minta menoleh dan menunggu.
Aku berhenti, aku tunggu.
Rugi, aku yang kalah kerana yang menepuk memperdayaku.
Dia ke garisan penamat.
Jika terusan ke sana pasti aku menang dan tersenyum sekarang.

Lelah aku.
Kesat peluh.
Tewas aku. Bodoh diperdaya mudah.
Aku mahu tebus semula kekalahan itu.
Pengajarannya, tepuk, panggil, rayu, aku tak peduli.

Mula kembali.
Wisel berbunyi.
Aku memecut dengan semat pengajaran lalu di dada.
Tiada menepuk, penghujung semakin hampir.
Lalu, paaaaaap!
Aduh!
Aku jatuh bergolek.
Batu.
Batu itu tidak kelihatan.
Aku tersadung.
Kalah lagi, bukan aku ke garisan penamat sebagai orang nombor satu.
Pengajarannya, pastikan tiada halangan dan berhati-hati.

Mencuba lagi.
Wisel berbunyi.
Kali ini pasti aku nombor satu.
Laju ke depan, tidak memandang belakang, tiada penghalang di depan.
Sudah semakin hampir, semakin hampir, semakin hampir.
Hujan turun, Matahari hilang semerta.
Preeet!
Wisel berbunyi kuat.
Kita batalkan saja, tunggu matahari muncul semula.
Maaf.
Aku pulang, masih belum sampai ke penghujung.
Pengajarannya, ia sempurna tp Allah belum izinkan kau sampai ke penamat.
Sabar, cuba lagi lain kali.
*bahu ditepuk lembut*

-------------------------

Assalamualaikum...

Sunday, April 28, 2013

BERPUTUS ASA...

Assalamualaikum...

---------------------------

Aku mencuba,
Mereka tidak,
Aku bersungguh,
Mereka tidak,
Aku gembira,
Mereka tidak,
Aku berlari,
Mereka tidak,
Aku bangun,
Mereka tidak,

Aku mencuba,
Mereka ketawa,
Aku bersungguh,
Mereka permainkan,
Aku gembira,
Mereka pura-pura,
Aku berlari,
Mereka melihat,
Aku bangun,
Mereka menolakku,

Tidak,
Aku masih kuat,
Tidak,
Aku masih berdiri,
Tidak,
Aku tetap berlari,

Aku berputus asa tetapi aku masih bangun...

---------------------------

Assalamualaikum...

Monday, April 15, 2013

GILA

Assalamualaikum..

---------------------------------

Benar,
Ia masih di situ...
Tidak pernah hilang...
Malah, kau tahu semalam waktu pulang kerja...
Aku pandu laju ke depan...
Dalam gelap, tiada memandang...
Mata tiba-tiba kabur...
Cahaya merah dari kereta depan hanya dipandang sipi...
Air mencurah jatuh dari mata rabunku ini...
Selorohmu jelas di dalam kereta ini...
Ingin ku jual tidak mungkin, ingin ku tinggalkan di tepi MRR2 juga mustahil...
Semua memori itu terlalu segar dalam minda yang tidak pernah tidur...
'Hmm, Padan Muka'.. Aku tahu antonasi itu sebati dengan suaramu...
Kau tahu? Semua potret kau dan aku, video kau memenuhi Blackberry ku...
Jika rindu ku pasang berulang...
Gila, kau sudah tiada di sini, mengapa masih menanti...
Ini kerja gila! Kerja orang gila!
Aku gila? HAHA! Tanya pada dunia siapa paling gila?
Aku atau mereka yang kejam membunuh jiwa manusia lain atas nama kepentingan diri..
Ahh lupakan itu semua...
Yang berlalu biarkanlah berlalu...
Ini bukan cerita dongeng yang harus dihabisi dengan 'They live happily ever after'...

Jika kau tanya aku..
Benar, aku sudah hilang kepercayaan...
Terbang bersama masa, lari bersama cahaya...
Mana mungkin terkejar, Gila kau...

Kau gila...
Benar, suatu hari si gila ini pasti tersenyum menuding dunia itu gila!
Gila kerana penuh dengan manusia kejam membunuh jiwa..

--------------------------------

Assalamualaikum...

Wednesday, April 10, 2013

GUNUNG NUANG MISSION FAIL?

*Reminder: This is a very long post 

Assalamualaikum...
Hello people of Malaysia!
Terima kasih sudi menjenguk ke belog kecintaan aku...
Ok potong jadi pendek...
Entry hari nie aku akan bawak semua pembaca ke ekspedisi mendaki Gunung Nuang!

Okay, rasanya memang semua dah tahu aku mendaki Gunung Nuang pada 16 March 2013 dan 17 March 2013 baru nie...

Yee dah lepas lama.. Sorry laa agak busy nak menghupdate belog...
So, kisahnya bermula mcm nie...
Seawal jam 6 pg aku dah bangun untuk bersiap pergi ke Kolej memandangkan bus akan bertolak ke Pangsun lebih kurang jam 7.30 pg..

Tapak permulaan kami sampai...

Lebih kurang 37 org mengikuti Ekspedisi pendakian kali ini..
Memandangkan jalan menuju ke kaki Gunung Nuang agak sempit, bas terpaksa berhentikan kami di luar kawasan dan kami harus berjalan kaki masuk ke kawasan pendaftaran Gunung Nuang kira2 20 minit. Okay jujurnya waktu sampai seronok laaa.. Waktu balik nengok sikit rajin ke idok kau nak berjalan 20 minit... 

Ok, setelah berjaya sampai ke kawasan pendaftaran Gunung Nuang kami mendengar sedikit taklimat dari guider..

Lebih kurang jam 9.30 pagi kami mula mendaki sehingga ke Lolo Base Camp (tempat kami bermalam dan bersedia untuk mendaki puncak Gunung Nuang).
Perjalanan dijangka memakan masa lebih kurang 2 hingga 3 jam bergantung kepada stamina dan kepantasan kita mendaki.. (ok ini bukan 'mendaki' sesungguhnya yaa ini hanya permulaan perjalanan yang panjang).

Jujurnya waktu ini aku memang sangat penat dengan bag digalas beratnya mencecah 5 kg..
Memang agak terseksa... Tetapi apa pilihan yang aku ada selain meneruskan perjalanan..
Antara dialog aku dengan Encik Armein (otai panjat gunung, bukit dan segala jenis aktiviti ekstrem)

AKU: Lama lagi ke nak sampai base camp? 
EA: Kau nampak bukit tinggi nie? Lepas bukit nie kita akan ke kanan dan turun bukit haa.. dah dekat laaa tu!
AKU: *cakap dalam hati* Owwhh x lama lagi dah... Dah dekat nak sampai dah! Fuhhhh! Kau boleh Iqi, Kau boleh..
 *Selepas naik bukit, ke kanan dan turun bukit, masih tak nampak batang hidung Lolo Base Camp*

*Okay, untuk pengetahuan semua dan bagi sesiapa yang belum ada pengalaman panjat Gunung memang itu antara trick yang akan mereka lakukan kalau melayan jenis orang macam aku yang akan tanya, dah sampai ke belom? are we there yet? -_______-"

Akhirnya dalam jam lebih kurang 1.30 petang kami sampai ke Lolo Base Camp..
Alhamdulillah.. MasyaAllah air terjun dia sangat awesome!
Ape lagi memasing sibuk tanggal kasut dan mula memasak!
Lapor woii... Kena makan dan berehat...

  Lelaki tough pakai cap itulah Encik Armein.. Lolo Base Camp..

Ok kalau nengok memang open macam tu laa keadaan kami tidor..
Ye sangat open.. Tapi diasingkan leee lelaki dan perempuan yee..
Selamat aku dipinjamkan sleeping mat dan sleeping bag..
Idok leee sejuk sangat..
Untuk pengetahuan semua, aku hanya bawak bekalan mineral water sebanyak 1.5 liter sahaja..
Selebihnya aku ambil air gunung.. Which is air terjun yang kami buat mandi tapi jangan risau sebab memang bersih dan segar...
 *Ohh pasti ada yang bertanya kenapa tak bawak bekalan air yang banyak..
Kita kena kurangkan beban supaya tanggungan yang dibawa ketika mendaki tidak menyusahkan kita...

 Ini antara bag yang dibawa kami untuk sampai ke Lolo Base Camp..



 Ini pula antara bag yang ditinggalkan pendaki yang mendaki Gunung Nuang.. (pendaki hanya akan membawa kamera atau bekalan air sahaja untuk sampai ke puncak)

Mane gambar aku? Maaflah aku memang xde ambil gambar memandangkan aku lebih selesa mendaki tanpa memegang apa2 benda kat tangan terutama phone.. Bahaya kalau jatuh free aje sedekah dekat monyet..

 Ini pula Zul dan Linda gigih menyediakan hidangan makan petang.. *Just in case kamu2 tertanya2 apa ada dalam beg berat kami.. Yee.. Dapur, beras dan sebagainya*

 
 Ok, berbalik semula kisah pendakian kita...
Malam itu kami melakukan aktiviti bebas.. Seperti biasa aktiviti aku, Tidur..
Tepat jam lebih kurang 12.00 tengah malam kami mula bersiap untuk memulakan pendakian ke puncak Gunung Nuang..
Jam 1.15 pagi kami mula mendaki..
SubhanaAllah, satu aje pesanan aku, SILA BAWA BAJU SEJUK YANG TEBAL SEDIKIT..
Sebab memang sejuk sehingga berasap mulot yee..
Pendakian bermula, semuanya okay..
Sehingga aku rase sakit yang menekan di panggal paha kaki kiri..
-____________-" 
Perjalanan mula perlahan.. Makin sakit, kaki kiri memang sukar diangkat untuk memanjat batu2 besar...
Menyusahkan pendaki yang lain..
Mula bercakap dalam hati..
Aku dah sampai sini mesti kene sampai atas..
Namun, apakan daya..
Setelah lebih 3 jam mendaki lebih kurang jam 4 pagi kami sampai di Pacat Camp..
Pacat Camp biasanya menjadi tempat persinggahan pendaki yang mahu berehat sebentar setelah turun dari puncak Gunung Nuang..
Aku bersama lebih kurang 7 yang lain berhenti di situ manakala yang lain meneruskan perjalanan ke puncak..
Encik Armein mencadangkan supaya kami turun semula ke Base Camp menjelang pagi..
Kami ada lebih kurang 4 jam sebelum suasana betol2 cerah..
MasyaAllah sejuknya Allah sahaja yang tahu!
Menggigil dan tidak mampu bergerak kerana kesejukan melampau...
Tetapi kami bertahan dan turun semula ke Lolo Base Camp pada jam lebih kurang 8 pagi..
 Bersiap dan menunggu yang lain sampai turun dari puncak..
Dikhabarkan mereka sampai ke puncak pada jam 7.45 pagi..
Dan ada seorang pendaki yang injured (kaki terseliuh)
Bayangkan kami memulakan pendakian pada jam 1.15 pg dan mereka sampai ke puncak pada jam 7.45 pagi..

Kisah pendakian menuruni Gunung Nuang juga agak menyesakkan..
Aku yang injured terpaksa bertongkat turun...
Surrender dengan keadaan diri..
Terima kasih kepada student yang terjumpa phone 'abg2 scramble' di tengah jalan...
Abg tersebut menaiki Gunung Nuang dengan Scramble dan tercicir phone di tengah jalan.. Kami memulangkan kembali phone tersebut sebagai balasan mereka harus membawa kami turun ke bawah dengan membonceng kami..
Cool kan?
Perasaan lega bercampur senang hati awesome bila naik scramble..
-_____________-"
Sampai di bawah aku terus membuka kasut, Ya Allah sakitnya tuhan aje yang tahu..
Guider di bawah sempat usha truck abg askar pulak untuk tumpangkan kami..
Yaa kami naik truck askar sampai ke tempat bus...

Walaupun misi pendakian Gunung Nuang gagal aku amat bersyukur dengan pengalaman yang dapat aku share kan sikit kat belog kecintaan nie..

Ok guys sampai jumpa nanti...

Assalamualaikum... :)